top of page

De Sahara van Nederland

Het staat eigenlijk al geruime tijd om mijn bucketlist. Waarom het nog niet gebeurd is? Onvoldoende tijd nemen om ver te reizen, lastig bereikbaar met ov.. en nog meer excuses. Tijd dus om het gewoon waar te maken.. Tijd voor een bezoekje aan "de Sahara van de Lage landen". Ofwel Kootwijkerzand, het grootste zandverstuivingsgebied van Europa.

Kootwijkerzand is 700 hectare groot en ligt op het westelijke deel van de Veluwe en is onderdeel van boswachterij Kootwijk. Het gebied is ontstaan doordat er eeuwen geleden het bos werd gekapt en afgebrand om zo plaats te maken voor landbouw en heidevelden. Maar door het intensief begrazen met schapen en het te diep afplaggen van de hei, kreeg de wind vrij spel. Er ontstond enorme zandverstuiving en Staatsbosbeheer zorgt voor goede beheersmaatregelen. Op deze manier kan het zand in beweging blijven en blijft het veilig voor de dorpen rondom het gebied. Kootwijkerzand wordt niet voor niets de Sahara van Nederland genoemd. Op de open vlakte van het stuifzandgebied kan de temperatuur oplopen tot 60 graden in de volle zon, terwijl de nachttemperatuur (ook ’s zomers!) tot beneden de 0 graden kan dalen.

Het is een natuurgebied waar wildernis en een on-Nederlands landschap hand in hand gaat. Er zijn geen vaste paden, maar alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. En zoals de grens van de Veluwe is hier ook voldoende wild te spotten. Wel moet je dan even een dag uitkiezen waar er weinig mensen in het gebied. Sporen zijn er genoeg te vinden, zowel van het wild als van de menselijke soort. Dus zeker de moeite waard om hier rond te zwerven, maar ga vooral verder het gebied in om de echte rust te ervaren.

© Marcha Bos

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page