top of page

Het gevaar van de natuur…. Of toch niet?

De krantenkoppen vertellen dat de Nederlandse natuur gevaarlijk en giftig is. De herfst is inmiddels aangebroken en veel mensen trekken de natuur in om bijvoorbeeld wild te plukken. Wildplukken komt vanuit de prehistorie en werd gedaan door jagers-verzamelaars. Voor die tijd was het een overlevingsmethode. Tegenwoordig hoeven wij dit niet te doen om te overleven. Maar waarom doen wij het dan? Uit de natuur eten is lekker, wij komen in verbinding met de natuur én doen kennis over de natuur.

Helaas gaat het bij de kennis over de natuur, voornamelijk over wat eetbaar is en wat niet, mis. Er zijn honderden giftige dieren en planten in Nederland, de ene giftiger dan de ander. Nu met de herfst komen veel paddenstoelen tevoorschijn en Nederland wil massaal plukken. Maar vergis je vooral niet. Sommige giftige paddenstoelen lijken op eetbaar.

Bijvoorbeeld:

· Het Bundelmosklokje is een zeer giftige paddenstoel, maar lijkt wel op de eetbare Stobbenzwammetje en de Gewone Zwavelkop

· De voorjaarsknolzwam is dodelijk giftig, maar lijkt wel op de eetbare Witte Boschampignon.

Wat betreft dieren in Nederland, ook daar zijn een aantal gevaarlijk en giftig. Denk aan bijen, wespen, spinnen en slangen. Maar haal vooral niet de begrippen gevaarlijk en giftig door elkaar. Niet elk dier dat giftig is, is persé gevaarlijk. Het ligt eraan hoeveel gif er wordt afgegeven, maar ook of men allergisch is of niet. In de herfst zijn er bijvoorbeeld vaak veel Adders te vinden. Het is de enige giftige slang in Nederland en komt vooral voor in Drenthe, Friesland, Gelderland, Overijssel en Limburg. Zijn habitat bestaat over het algemeen uit vochtige omgevingen met voldoende schuilplaatsen in dichte vegetatie. Dus mocht je er één tegenkomen, ren vooral niet weg, maar bewonder van een afstand. De slang is wel giftig, maar over het algemeen niet dodelijk voor mensen.

Belangrijk in dit verhaal is kennis. Want kennis is macht. Ga niet met een bang hart de natuur in, leer je kinderen niet dat de natuur gevaarlijk is, maar vergroot je kennis over jouw natuurlijke omgeving. Ga op avontuur, struin en ontdekt. Er zijn ontzettend veel boeken, maar ook veel apps die je helpen om de flora en fauna te determineren (ofwel te onderzoeken). Zo kun je opzoeken wat eetbaar is en wat je vooral moet laten staan.



{De hoed is eetbaar, maar niet erg smakelijk}


{Tamme kastanjes zijn eetbaar, deze zitten in de prikkelbolletjes}




Enkele tips om jouw natuurkennis te vergroten;

En leuk voor de kids;

Dus zoek het avontuur op en geniet van de herfst. En blijf vooral leren! De natuur laat je elke keer weer meer ontdekken!

© Marcha Bos, 2020

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page